Triathlon är en typ av uthållighetsidrott med tre moment, cykel, simning och löpning. Dessa utförs sedan efter varandra. Denna sport, eller idrott, går även att beskriva som en livsstilsidrott där kännetecknen är uthållighet, fart och styrka. Deltagarna är oftast väldigt målmedvetna samt prioriterar välbefinnande, aktiva fritider och sunda livsstilar.

Det sägs att denna idrott började utföras redan på 1970-talet i USA. Dock anser de flesta att det var år 1987 vid Hawaii Ironmans allra första tävling som triathlon verkligen uppstod.

Triathlon är ett bra alternativ för både topptränade elitidrottare samt personer som helst sysslar med mer allsidiga träningsformer. Det som avgör nivån på hur många träningspass du utför, vilka tävlingar du delar i och i vilken intensitet, är helt enkelt din ambition och kapacitet. Det finns även roliga varianter av triathlon som riktar sig mer för ungdomar och självklart barn.

Triathlon tävlas i en rad olika distanser. Det finns tävlingar som endast tar runt 60 minuter att genomföra, till elittävlingar som kan ta åtta timmar eller mer. De flesta tävlingar arrangeras främst på ett antal kortare distanser. Träningarna däremot är varje moment för sig, alltså en träning består av simning och en annan av löpning och så vidare. Men det finns även träningspass med två olika moment.