Kosten är väldigt viktig att tänka på när du tränar. Sista veckan innan du ska springa ett maraton är den allra viktigaste. Träningen bör vid denna veckan minska en hel del. När det kommer till kosten är det rekommenderat att du äter sådant du är van med, annars kan det leda till en obalans i din mage. Portionerna kan vara desamma som tidigare, men då du tränar lite mindre kan det leda till att dina muskler lagrar mer energi. Det du äter bör vara en blandning mellan proteiner, fett och kolhydrater. Skulle du ha svårt att få i dig tillräckligt med mat rekommenderas till att äta nyttiga snacks då och då.

Kolhydratladda

Inom konditionsidrott har det under en lång tid varit vanligt att superladda sig med kolhydrater. Men detta är inte nödvändigt. Metoden går dock ut på att du äter väldigt lite kolhydrater innan du tränar den sista veckan och två dagar innan tävlingen, efter ett kortare träningspass, äter en hel del kolhydratrik mat. Men eftersom detta egentligen inte gör någonting speciellt, eller hjälper dig ”bli bättre” gör det ingenting ifall du skippar detta. Ät istället en balanserad måltid och normala portioner.

När maratontävlingen börjar närma sig

Det är viktigt att du inte skippar några måltider dagen innan tävlingen drar igång. Se även till att vätskenivån i din kropp är okej. Håll dig till mat du är van med, dock upplever vissa att vegetariska maträtter och fisk känns lite lättare för kroppen att smälta. Men detta är väldigt individuellt.