Löpträningen kan bli mer utmanande beroende på när du springer. Det är som jobbigast under de hetaste sommardagarna och under vintertiden. Men trots detta går sporten ändå att utöva i alla möjliga olika väder. Det gäller bara att du anpassar din träning utifrån de olika väderförhållandena med bra planering och den rätta utrustningen.

Löpning på vintern

Att löpa på vintern är en riktig utmaning för de flesta. Det beror på att underlaget då består av snö, is eller slask. Det är därför viktigt att du som vill löpa på vintern letar efter en plats som sandats eller är har plogats ordentligt. Dessa områden är nämligen enklare att ta sig fram på.

Det finns dock även fler tips på vad du bör tänka på för att göra löpträningen lite enklare under vintern. Förutom halkbekämpade vägar och plogade gångar är det viktigt att du väljer de rätta kläderna. Dessa ska skydda mot både vind och kyla. Trots att du kommer röra på dig en hel del vilket håller uppe din värme kan det vara bra med ett underställ, vintertights och en bra vindjacka. Du får heller inte glömma bort att skydda dina fötter och händer. Dessa kroppsdelar är vanligtvis de som först blir kalla och sedan är svåra att värma upp igen. Så ett par vantar och bra skor är rekommenderat. Glöm heller inte att ta på dig en mössa, och möjligtvis någonting som skyddar ditt ansikte.

Skorna du väljer bör helst vara anpassade till snö och is. Det finns löparskor som utrustats med broddar vilket kan vara bra ifall du kommer springa på underlag som är väldigt isiga. Vill du inte använda skor med broddar finns det andra alternativ, till exempel de som har ett lite grövre mönster och som har tillverkats av varmt, bekvämt material med friktion som är bättre än sommarskor.

Skulle du känna att du verkligen inte vill bege dig ut i kylan och mörkret under vintern kan du faktiskt välja att träna på ett löpband istället. Då behöver du inte oroa dig om att klä dig varmt utan kan använda linne och shorts istället.

Löpning i hettan

Under de allra varmaste sommardagarna kan det kännas hemskt att behöva bege sig ut och springa. Det du kan göra är att försöka ta dig ut sent på kvällen, eller tidigare på morgonen när det inte är så jättevarmt. Du bör dock ändå komma ihåg att skydda dig mot solen. Använda solskyddsfaktor, solglasögon och en keps. Försök även välja kläder som enkelt släpper igenom din svett.

Ta även med dig vattenflaskor. Du kan sätta fast dessa på ett vätskebälte ifall du inte vill springa med en större flaska. Det är väldigt viktigt att du återställer vätskebalansen, speciellt när det är väldigt varmt ute.