Löpning är faktiskt en av träningsformerna som passar de flesta. Det beror bland annat på att det är en låg tröskel för att du ska komma igång. Det är dessutom en effektiv träningsform för alla som vill få bättre kondition. Speciellt om löpningen kombineras med en annan träningsform, till exempel padel eller liknande. Padel är nämligen en sport där du behöver en del kondition och du kommer göra snabba ryck och vändningar vilket betyder att det är en stor fördel ifall du redan har en bra grundkondition.

Men här ska vi fokusera på löpningen. Oavsett om du precis börjat med den här formen av träning, har tänk börja, eller har sysslat med löpning en viss tid finns det alltid möjlighet att bli bättre.

Anpassa löpningen efter din form

När du börjar med löpning är det viktigt att du endast tar det i en nivå som du klarar av. Du måste skapa en bra grund innan du tar träningen upp till en ny nivå. Som nybörjare kan det vara bra om du springer lite kortare rundor ett par gånger i veckan. När detta börjar kännas väldigt lätt kan du öka hur långt du springer. Det allra viktigaste är dock att du löptränar regelbundet och försöker hålla uppe motivationen. En tempohöjning kan också vara ett bra sätt att ta träningen till en ny nivå. Kort sagt är det viktigt att din löpning anpassas efter vilken form du har.

Öka träningen

Det är inte alltid lätt att veta hur mycket du ska öka din träning. Springer du ett par gånger i veckan kan du lägga till ytterligare ett pass så du springer tre gånger. Det ger dig en balans mellan återhämtning och träning. Skulle du vilja löpträna fler gånger är det viktigt att du planerar de olika passen och försöker variera dessa mellan lättare och tyngre pass. Längre löpningspass är en annan sak du kan göra för att bli en bättre löpare. Träningsformen handlar nämligen en hel del om att du ska öka kapaciteten. Det sägs att du kommer få bäst effekt om du springer pass på ungefär 90 minuter. Det hjälper bland annat dina blodkärl att utvecklas. Springer du tre pass, alla 90 minuter, i veckan anses detta vara bäst. Är du nybörjare kan du börja med kortare pass, lägg sedan på runt 10 minuter för att successivt öka passen.